Agrár

Agrár

Egy agrárvállalkozás sikeréhez a szakértelem mellett elengedhetetlen a szenvedély, egy lovastanya üzemeltetése esetében pedig az állatok, lovak szeretete, az irántuk való elköteleződés is.

Pannova Horses Kft.

A Pannova Horses Kft. közel 100 hektáros földterületen gazdálkodva egy nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú istállót üzemeltet Orfűn, Pécstől 20 kilométerre, a Mecsek festői lankáin.

A változatos domborzattal rendelkező karámok és az általuk körülölelt istálló a magas teljesítményt nyújtó sportlovak etológiai- és fizikai igényeit is kielégítő tartási-, takarmányozási- és edzési körülményeket biztosítanak.

A nemzetközi szinten aktívan versenyző sportlovak individualizált edzése, képzése, ellátása és takarmányozása jól megtervezett, biztonságos infrastruktúrát, kiegyensúlyozott és nyugodt környezetet, magas szakmai színvonalat igényel.

Ezt a profilt jól kiegészíti a szintén sajátos igényekkel rendelkező nyugdíjas, idősebb lovak tartása.

Az istálló nyugodt, zárt környezete ideális körülményeket biztosít magas szintű végzettséggel rendelkező terapeutáinknak, hogy az erre képzett és vizsgázott lovakon lovasterápiás foglalkozásokat tartsanak.

Szakembereink szívesen szolgálnak edzéstervezéssel, versenyzéssel, szállítással, valamint lovaglással, tartással, takarmányozással és szerszámozással kapcsolatos tanácsokkal, tervekkel, képzésekkel is.

Személyre szabott lótartás

A Pannon Cégcsoportra jellemző ügyfélközpontú hozzáállás a Pannova Horses esetében a lovakra való odafigyelésben, a részletek szeretetében és a folyamatos fejlődés megvalósításában csúcsosodik ki.

Szakembereink a lovaknak mindig türelmesen megadják a fejlődésükhöz szükséges időt, és azonnal közbelépnek, változtatnak, ha stagnálást, elakadást vagy visszaesést tapasztalnak. A lovak sportsikereihez az egyedi, személyre szabott edzéstervezés, takarmányozás, állatorvosi ellátás, patkolás és rendszeres fizioterpiás kezelés mellett az alapot a legelők, a tágas, levegős, rendezett istálló és az edzéshez rendelkezésre álló környezet adja.

Hiszünk a folyamatos tanulásban, a továbbképzések, a csapatmunka és a nyitott hozzáállás erejében.

Tartás

Az istállók kialakítása során a lovak egészségi és etológiai igényei voltak a meghatározóak. A tágas, szellős istállóban és a mozgásra ösztönző karámokban jelenleg 35 ló tartására van lehetőség, háromféle tartásmódban. Többségük nagy területű legelőkön és a hozzájuk tartozó futóistállóban, ménesben él.

Ezen kívül tudunk ridegtartásban egyedi, különálló, viharbeállóval ellátott legelőt biztosítani.
Néhány ló pedig boxokban, illetve az azokhoz tartozó különálló, közel egy hektáros karámokban tölti az időt. Mindezt egy sík, kis méretű, jól ellenőrizhető rehabilitációs karám egészíti ki.

Takarmányozás

A takarmányozás alapját a jó minőségű, gondosan karbantartott, közel 40 hektárnyi bekarámozott legelő adja, amely megfelelő szálas takarmánnyal látja el a lovakat a nyári időszak során. Télen a saját kaszálókról betakarított széna jelenti a lovak fő táplálékát. Mindezt a lovak egyedi igényeinek megfelelően összeállított tápok és takarmánykiegészítők teszik teljessé.

Kényelem

A lovak edzése geotextiles és drénezett talajú, megvilágított szabadtéri lovardában, fedeles lovardában, illetve körkarámban és jártatógépben zajlik. A regenerációt infralámpás lószolárium és lómosók segítik. A lovasok és vendégeik számára tágas parkoló, igényes öltöző, nyerges, zuhanyzó, konyha és egy – a lovardára és a környező hegyekre néző – terasz is rendelkezésére áll.

A lovak erőnlétéhez a Mecsek domborzata által biztosított változatos talajú, szintkülönbségű és technikai nehézségű edzéslehetőségek jelentős mértékben hozzájárulnak. Az otthoni körülmények között megtartott edzéseket rendszeresen kiegészítjük azzal, hogy lószállítóval visszük el a lovakat egy-egy edzésre a közeli sík, homokos területekre.

Dr. Varga Katalin
sporttevékenység és oktatás

varga.kata@pannoncegcsoport.hu

 

 

A Pannon Cégcsoport agrár ágazati területén a magas szintű szakmai munka kiemelt képviselője Dr. Varga Katalin, aki távlovas versenyzőként, szakedzőként és bíróként is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, valamint széleskörű oktatási és szakbizottsági tevékenységet is végez.

 

Lovassport

Távlovas versenyző

 

 • Több évtizedes versenyzői múlt
 • Többszörös válogatott tagság
 • Magyar bajnoki cím
 • Csapatvezetőként több alkalommal magyar bajnoki második és harmadik helyezett
 • Versenyeken való részvétel a világ minden táján (Franciaország, Hollandia, Belgium, Olaszország, Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, UAE, USA)

Szakedző

 

 • Magyar Lovassport Szövetség kiemelt edzője
 • Nemzetközi Lovas Szövetség II. szintű távlovas edzője (Level II. International Endurance Coach)

Bíró

 

 • Magyar Lovassport Szövetség országos versenybírója
 • Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) III. szintű bírója (Level III.)
 • Európa szerte több országban bíráskodás

Megbízott oktató

 

 • Testnevelési- és Sportttudományi Egyetem, Lovaskultúra Szakoktató szak
 • Magyar Állatorvostudományi Egyetem, Hippológus szak
 • Magyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem, több szak
 • Egyéb képzések
 • Rajtengedélyvizsga felkészítés
 • Bíróképzés
 • Edzőképzés

Szakbizottság

 

 • Magyar Lovassport Szövetség Távlovagló-és Távhajtó Szakbizottságának tagja több, mint két évtizede
 • Edzői bizottság tagja